Mikä on suhtautumiseni rahaan ja säästämiseen?

Mikä on suhtautumiseni rahaan ja säästämiseen?
Raha

Miksi rahasta puhuminen on yleisesti suurimmalle osalle meistä hyvin vaikeaa? Raha ei ole koskaan ollut mikään tabu itselleni ja voin keskustella parhaimpien ystävien sekä erityisesti perheen kanssa hyvin avoimesti rahaan liittyvistä asioista. 

Raha ja säästäminen

Olen jo nuoresta asti oppinut arvostamaan työntekoa ja itse ansaittua rahaa. Itse asiassa aloitin ensimmäiset kesätyöt nuorena myyntineuvottelijana (monille varmasti tunnetummin lehtimyyjänä). Yksi parhaista fiiliksistä oli se hetki kun pankkitilille ilmestyi palkka jonka eteen oli itse tehnyt töitä. Uskon että näin yrittäjä perheessä kasvaneena olen oppinut, että rahan eteen on tehtävä töitä. Ja toisaalta on pitkälti itsestä kiinni kuinka paljon töitä on valmis tekemään ansaitakseen rahaa.

Perheessämme on aina hyvin avoimesti puhuttu rahasta ja sama asia pätee edelleen aviomieheni kanssa. Meidän perheessä toistemme pankkitilien saldot tai palkat eivät ole mikään salaisuus keskenämme. Mieheni on huomattavasti fiksumpi rahan käyttäjä ja minä puolestani harjoittelen järkevää rahankäyttöä edelleen päivittäin. Me emme koskaan riitele rahasta ja onneksi meillä on molemmilla lopulta hyvin samanlaiset näkemykset rahasta sekä yleisesti taloudesta.

Minulla ei ole mitään vahvaa tunnesidettä rahaan ja sen sijaan, että siirtäisin eläkepäiviä ajatellen summan x säästötilille voin helposti käyttää saman summan uusiin vaatteisiin tai kodin sisustamiseen sitä enempää ajattelematta. Minulla on myös tietynlainen viharakkaussuhde säästämiseen. Silloin kun mielessä on jokin selkeä sekä realistinen säästökohde (kuten aikaisemmin esim. häät) suhtaudun säästämiseen hyvin motivoituneesti ja tällöin punnitsen tarkkaan mihin käytän rahaa ja mitä jätän ostamatta.

raha

En ole koskaan ajatellut rahasta niin, että kaikki ns. ylimääräinen tulisi laittaa säästöön. Vaikka minulla on säästötili johon siirtyy automaattisesti kuukaudessa tietty summa rahaa niin haluan sen lisäksi myös käyttää rahaa ylimääräisiin hankintoihin kuten vaatteisiin, kosmetiikkaan, laukkuihin ja kodin sisustukseen joita en välttämättä tarvitsisi.

Olen vasta äskettäin kiinnostunut perinteisen säästötilin sijasta enemmän rahan sijoittamisesta, kryptovaluutoista, rahastoista ja jopa ensimmäisen sijoitusasunnon hankinta on käynyt mielessä. Todennäköisesti seuraavat realistiset säästösuunnitelmat tulevat liittymään joihinkin näistä. Täytyy myöntää, että kaikki edellä mainitut ja listaamani asiat ovat aivan uusia juttuja minulle ja olen ruohonjuuritasolla näissä säästämiseen sekä sijoittamiseen liittyvissä asioissa. Toisaalta parempi aloittaa myöhään kuin ei milloinkaan…

Olen vuosien mittaan julkaissut aiemmassa blogissani rahapäiväkirjoja ja tällaiset ”projektit” tekisivät säännöllisesti minun kohdallani hyvää. Kuittien ja ostojen tarkempi tutkiminen saavat minut ajattelemaan rahan käyttöä enemmän. Kun tarkemmin tarkastellaan niin niistä pienistä heräteostoista kertyy kuukausi tasolla aika merkittäviä summia rahanmenoa. Myös ihan perinteisellä paperirahalla maksettaessa mietin tarkemmin rahan kulutusta kuin pankkikortilla maksettaessa. Pankkikorttia höyläämällä raha häviää käytännössä huomaamatta, kun taas käteisellä se konkreettisemmin häviää lompakosta.

Jatkossa nähdään kuinka tämä rento suhtautuminen rahaa ja säästämistä kohtaan vie eteenpäin kohti tavoitteita. Millaisia summia rahaa kertyy säästöön? Mitkä ovat minusta parhaat keinot säästää? Mitä tulevaisuus tuo säästämisen suhteen tullessaan…

Lue myös:

Kuka on Carita Toronen?

Seuraa:

Carita Toronen Instagramissa @caritatoronen ja Facebookissa @caritatoronenofficial

Unelma yhtälö Instagramissa @unelmayhtalo ja Facebookissa @unelmayhtalo

Terveisin Carita Toronen

1 Kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Haku